Followers

Tuesday, October 16, 2012

Untuk Mencintaimu



Kerna aku mencintaimu
Dan hatiku hanya untukmu

Tak akan menyerah
Dan tak kan berhenti
mencintaimu

Ku berjuang dalam hidupku
Untuk selalu memilikimu
Seumur hidup
Setulus hatiku
Hanya untukmu

SEVENTEEN
UNTUK MENCINTAIMU(CHORUS)

P/S : Sangat suka lirik lagu ni..terutamanya part chorus..oh lagu ni first time dengar mase tengok cerita BIAR MIMPI SAMPAI KE BINTANG!

Tuesday, October 9, 2012

Kau Yang Terindah

Ku Disini Mengalunkan Rindu Yang Resah
Aku Disini Memuja Bayangmu
Setiap Detik Degup Nadiku Hanya Untukmu
Cinta Membara Jiwa Gelora

Kau Yang Terindah Didalam Hidupku 
Hanya Cintamu Mekar Selamanya
Tak Inginku Lagi Mencintai Yang Lain
Kau Telah Mengikatku Selamanya

Ku Disini Menantikan Janji Yang Hilang
Aku Disini Menghitung Harapan
Setiap Detik Tiap Nafasku Ada Cintamu
Bagai Semalam Semuanya Hilang


Kau Yang Terindah Didalam Hidupku 
Hanya Cintamu Mekar Selamanya
Tak Inginku Lagi Mencintai Yang Lain
Kau Telah Mengikatku Selamanya


Ku Disini Menantikan Janji Yang Hilang
Aku Disini Menghitung Harapan
Setiap Detik Tiap Nafasku Ada Cintamu
Bagai Semalam Semuanya Hilang
Bagai Semalam Semuanya Hilang


p/s : tetiba jiwang pepagi ni..dengar lagu ni pagi td..rase lirik die macam best je..hahahha..padahal lagu ni keluar berzaman da..baru prasan hari ni yang lirik die cam best je.

Monday, October 8, 2012

When did women get annoyed?

Okay first, Assalamualaikum.
Tetiba tangan gatal dan rasa nak update blog.
4 bulan da kot tak update blog.
Okay then, should we just jump to the main thing..
When did women get annoyed?

Satu ! - Isteri   : Hari ini saya nak buat creampuff! (excited mood).
            Suami : Buatlah, tapi saya tak suka sangat
            Isteri   : Oh okay -.- takpela, saya buat jugak. (sambil buat creampuff)
            Suami : Lagi okay kalau awak buat cucur ke cucur ikan bilis ke.
            Isteri  : -.-

Girls what do u think the husband should say instead of "Lagi okay kalau awak buat cucur ke cucur ikan bilis ke" ?

Dua ! - Isteri   : Yang, do u know what, today i..
            Suami : (suami potong) Yang cuba teka saya sokong team mane on this game?
            Isteri   : .....

Girls should we guess ????


Tiga! - Isteri   : Yang, i want u to look/hear this? (excited)
           Suami :  Kejap. (surfing internet)
           10 minit kemudian.
           Isteri  : Erm Oklah. Saya nak pergi toilet kejap.

Girls! Did u get annoyed?

Okay. Tiga dulu. If situasi sebegitu berlaku on me, i will surely get annoyed. I get annoyed easily. Am i the only one? =p hehehe..anyway, this is just for fun, situasi macam di atas selalu tengok dalam drama and orang sekeliling and disebabkan bosan tak tahu nak tulis apa so tulis mende ni, kalau ada tersinggung or terguris hati tia mohon maaf bertubi-tubi =P Okay? 0 - 0

p/s : To my husband, you are the best !! I love you! 
       (ok, orang lain jangan baca..i clearly said it is for my husband..hahaha..muntah darah plak kang orang lain baca)

p/s : and one more thing, forgive my broken english please =)


            

Thursday, June 21, 2012

Learning English is Hard ?

AMARAN AWAL : SAYA AKAN MENGGUNAKAN BAHASA ROJAK (ENGLISH + MALAY). JADI JIKA RASA TIDAK BERSETUJU DENGAN PENGGUNAAN BAHASA ROJAK, SAYA MENCADANGKAN KAMU UNTUK LANGSUNG TIDAK MEMULAKAN PEMBACAAN ENTRY KALI INI & ENTRY NI PANJANG OKAY =P

Whassup bro !!
hahahaha...mentang2 tajuk in english..terus lupe daratan kan...
Okay2..lets begin with Assalamualaikum..

So ! untuk pengetahuan semua..tia memang suke bercakap dalam Bahasa Inggeris..Encik Din pun sangatla tahu. Lantak la english tu broken or whatsoever..as long as i tried..they will understand what am i going to tell them. Jadi! tujuan tia tulis entry kali ni adalah untuk berkongsi macammana tia belajar bercakap or macam mana nak faham ape yang dibualkan dalam english supaya tia tak la kelihatan blurr atau takla diperkotak-katikkan.

Okay first of all, tia punya pengetahuan Bahasa Inggeris bukanla hebat untuk berkongsi tips2 ni..kirenya kalau diberi point 1(worse) - 10(excellent) tia berada di tahap 3..boleh?? hahahahaha..tapi disebabkan rasa bosan tiba-tiba muncul..dan sebab-sebab tertentu..tia pun decide nak tulis entry ni. So macam mana tia belajar :-

1- Tengok drama/movie

Okay..bila bercakap tentang drama/movie, tia memang minat sangat tengok cerita-cerita korea. 
"Cerita korea? ade kaitan ke nak belajar Bahasa Inggeris dengan tengok cerita korea?"
The answer is YES! sebabnya tia tak faham Bahasa Korea, jadinya tia memang bergantung pada subtitle for whole drama/movie, tapi sayangnya peratus untuk sesuatu drama/movie untuk di translate ke dalam Bahasa Melayu amatla tipis dan memang subtitle tu kebanyakkan nya dalam Bahasa Inggeris. So bile tia bace subtitle sekaligus tia akan belajar susunan perkataan, grammar and perkataan2 baru. Sebagai contoh, tia tengok cerita..then tia tak faham sesetengah perkataan, then biasanye tia akan stop dan tia akan tanya orang yang berada kat sekeliling tia, and yang selalu jadi mangsanya is Encik Din la kan. 
"Awak, ape maksud word bla bla bla,?" " Yang, ape sebenarnya yg die nak ckp bile die guna ayat bla bla bla?" dan Encik Din dengan sabarnya akan jawab "bla bla bla" hahahaha..dia akan bagitahu tia ape maksudnye. Sekarang biasanya drama2 melayu kat tv pun da banyak yang ada subtitle Bahasa Inggeris kan. Tia bila tak dengar ape yang dicakapkan kat tv tu, tia memang bergantung pada subtitle..kalau takde memang tak dapek la nak menolongnye. Even untuk drama/movie yang sememangnya menggunakan Bahasa Inggeris, tia selalunya akan minta Encik Din untuk download sekali subtitle (english) sebab tia memang sangat memerlukan sub. Tia ni masih dalam proses pembelajaran so tia tak boleh "kejar" kalau pelakon tu cakap laju, jadi bile tia bace subtitle baru la tia macam "ooo.." hehehe..so memang dari drama/movie ni memang banyak membantu tia dalam belajar Bahasa Inggeris.

2- Kena berani bercakap

Kebiasaannya orang kita ni takut nak bercakap dalam Bahasa Inggeris, sebabnya takut kena kutuk 
"Poyo la ko ni" "Eleh ingat hebat la tu cakap Omputih"
dan tia memang da biasa kena ayat2 macam tu..mungkin sebab mentaliti sesetengah rakyat Malaysia memang macam tu. Jadi kebiasaannya tia akan bercakap ngan Encik Din and akak-akak office yang memang rapat dengan tia. Encik Din biasanya akan perbetulkan kalau tia salah, contohnya kalau tia nak maksud kan "rape" tp tia pronounce word tu bunyi "wrap" so Encik Din akan perbetulkan. Jangan marah or rasa malu sebab kita dalam proses pembelajaran kan. Untuk cepat belajar, banyakkan bercakap in English.

3- Rajin

Semestinya kena rajin. Kalau tak rajin kita lambat belajar. Contohnya dulu, tia mase sekolah dulu, English teacher tia akan suruh ingat satu perkataan sehari atau "Learn a word a day" . Contohnya, hari ni belajar "interesting = menarik " so sebelum tido ingat balik and keesokkan hari nya lepas bangun tido try ingat balik word yang kita belajar semalam. Selain tu, tia kalau tak faham sesuatu word yang tia bace sama ada dari buku or dari website tia akan bukak website yang translate eng-malay or tia akan translate guna translate apps kat handphone tia. Sekarang ni kan da moden, tak perlu bawak kamus ke sana sini..hehehehe..dari situ kita da belajar " Ooo this is bla bla, that is bla bla ". Oh anyway, tia suke bace buku Harry Potter, so bila Along tia beli buku tu, for sure in English tia akan bace, walaupun tia amek mase 1- 2 weeks untuk habiskan, mana tak nya, mase bace..tak faham..bukak kamus..pastu sambung balik. Thats why tia cakap kalau nak belajar, apa-apa pun kita mesti kena rajin. 

Setakat ni tia memang belajar macam tu, if korang rase menarik, cubalah! hehehehe..sampai sini jela dulu entry tia kali ni. Assalamualaikum =)

p/s : 1-Da lame jugak tia tak update blog kan
       2-Tia rase tia banyak guna word so & jadi  =p

Tuesday, April 10, 2012

Bila Hati Tak Tenang ?

Hari ini sampai pejabat pukul 8.03 pagi..Erm merah pertama untuk punch card bulan April ni..Sesampai je kat pejabat..first bukak pintu bilik..lepas tu bukak pintu bilik bos..letak beg..on PC..pastu masuk bilik bos..kemas meja..dah kemas meja..check kalau ada surat kua kat tray out die ( bos salu balik lewat ) pastu kalau ade..bukak rekod daftar surat..rekod minit..letak kat meja dulu..bos sampai..tolong amek air suam untuk dia ( dia lebih gemar air suam ) pastu bincang ngan dia lagi schedule untuk hari ni..atau ade schedule tok ditambah..lepas tu pergi edar surat2 yang da diminit..pastu LAPAR! tapi tak pergi makan..ada akak opis belikan roti canai..makan kejap..balik bilik jawab tepon, tengok emel..kalau ade yang urgent..print out tunjuk kat bos..pastu duduk balik kat meja..Hari ni buat keje macam biase..tapi xfokus langsung..pernah rase kosong tak?? Deng! Tetibe otak jadi Blurr..Duduk Termenung..tapi tak tahu ape yang di menungkan..Duduk buat keje tapi xtau ape yang perlu dibuat..faham tak skang..saya tak boleh fokus !

So so so Motif penceritaan yang sebenarnya ialah..hari ni hati saya tak tenang..THE END !

P/S : Mesti korang pun blurr bace entry kali ni..sebabnya tia pun tengah blurr ni kan..

Nota kecil : Tetapkan solat..ingat Allah, selalu berzikir, Insyaallah !

Friday, March 23, 2012

Gulai Ayam Kelantan = Kari Ayam ???

Hari ni sampai uma da pukul 7.15 malam..disebabkan bos nak ke Mesir esok..kena setelkan sume bende supaya mase bos takde nanti xde la kelam kabut..ni tak tahu..tu tak tahu..disebabkan da lewat sangat.pagi tak makan..tengah ari makan nasi 2 sudu ayam bpe suap..perut da bekeroncong sume..terpikir la malam ni nak makan ape..sebelum balik da tanye husband nak makan ape dulu..boleh ler beli kan aje..tapi katenye tak lapar..maksudnye balik rumah kena la masak jugakla..nak tak nak da jadi isteri orang ni kenala rajin..kalau tanye sume isteri2 yang berjaya..sume cakap..perot suami tu kena jage..So lepas maghrib tu..tanye husband nak makan ape..die pun bukak la cerita katenye dari tengah hari tadi cari gulai ayam tak jumpe..teringin nak makan katenye..ish..macam-macam..Pastu da die kate nak makan gulai ayam..masakkan la jugak..tapi gulai ayam kelantan ! Oh mangai.. Ape beza nye Gulai Ayam Kelantan Ngan Kari.. Bile die pun xbleh explain..ape lagi..tekan nset mesej mak..disebabkan mak saya ni BEST IN DA WORLD..teros die tpon balik..kalau ikut kate mak..kari ngan gulai nak dkt sme nye..cume ade 1 2 bhn yg bbeza n rempah kari yg dorang pakai ade yg dari kelantan jugak..da cakap2 tu.. Mak pun bagi cadangan.. "Tepon ler mak mertua tu" " erm erm..malu la mak" " eh nak belajar kan..aper nak dimalukannyer " . So bile da macam tu..tepon la jugak...lepas da dapat sedikit explaination.. Tum tam tum tam kat dapur.. and ini hasilnye TADAAAA !!!!


Presentation saya mungkin agak terok sedikit..sila abaikan senduk tu..hahahhaha..



and da jadi habit bile masak lauk baru je akan tanye husband 10 ratus 55 kali " Yang sedap x? " Yang ok x ? " " Betol ni sedap? " Sampai lah husband da bosan nak jawab..hahahahaha..
So mengikut kat Encik Husband..Sedap ! huhuhuhu..walaupun mungkin dia nak menjaga hati..hikhikhik..erm tapi daripada rase..saya rase tak banyak bezanye ngan kari ayam..mungkin care dimasak tu berbeza kot..so if sape2 nak tanye resepi..nnti request yer..hahhahaha..tak abes2 bajet retis..So sampai disini sahaja entry kali ni..
~Assalamualaikum~


p/s : saya gune serbuk kari ayam adabi sahaja..hehehehe..sebab mane nak dapat serbuk kari yg dimaksudkan tu..next time balik klate boleh cari..

Friday, March 2, 2012

Dream High 2


Morning ! Sekarang da pukul 10.52 ( waktu mase mule entry ni )
Mase mule2 masuk office tadi tah ape kena perut ni..asyik memulas je..da 3kali ke toilet..nak kate salah makan..malam semalam tak makan pape pun.. ( xde selera ) tapi alhamdulillah selepas menelan beberapa potong tembikai ngan lahap nye tadi..perut ni macam da ok sket..mungkin tembikai tu telah meneutral kan kandungan dalam perot..muahhahaha..http://www.emocutez.com tah betol tah idak tia ni..so dengan tidak melengahkan mase lagi..baik ler kite berbalik kepada tajuk asal entry tia ni..

Pernah dengar drama Dream High , drama korea tahun lepas. Kalau drama Dream High ni pelakon utama die Kim Soo Hyun , Taecyon 2pm , Suzy Miss A , IU n Wooyoung 2pm . Tia nak cite sket pasal dream high ni..tapi takut panjang plak dan korang mule start bosan..so tia decide tok skip je and korang boleh google or boleh tros pi tengok cite tu..hehehehehe..

So sebenarnya tia nak cite pasal Dream High 2 , dream high 2 ni pulak kesinambungan dari cite dream high..tapi pelakon semua da berubah kecuali Cikgu BI die , JYP . Dream high 2 ni mule2 cite die agak slow and tia pun agak bosan.. cite pasal kejatuhan sekolah Kirin ni yang menghasilkan artis2 yang popular satu ketika dl..tapi lepas bertukar pengetua, sekolah tu da jadi macam suam2 kuku, so ade sebuah company yang amek alih sekolah tu tok menghasilkan produk2 baru..ble skang ni da masuk episode 10, cite die da jadi agak menarik..tapi tapi tapi..Dream High 2 ni lebih kepada remaja..so tia rase kalau makcik2 or pakcik2 yg tengok mungkin akan menukar channel dalam masa 60saat! yakin ! hahhahaha..kecuali kalau makcik or pakcik yang masih berjiwa remaja..huhuhuhu..so kalau nak tau cite ni macam mane..sila lah tengok..mungkin jalan penceritaan tia agak dan sangat tidak menarik..ermhttp://www.emocutez.com tapi tia boleh syorkan korang tengok cite ni..best! hehehehhe...tia skang asyik duk dengar OST dia Lagu Hello to Myself ni version Yeeun wonder girls.. best..duka asyik ulang je..dalam kete ke kat opis ke lagu ni je tia duk pasang..huhuhu..so try la dengar..syok !

Ok tia end this entry for now..Papai..http://www.emocutez.comAssalamualaikum !

- Tamat Sudah Entry Ni -


Thursday, March 1, 2012

Oh Saya Bosan !

Ehem ehem
Setiap kali nak mula entry je mesti duk berfikir 10ratus50 jam nak start macam mane entry ni..
Arghh..seriously lately ni agak kebosanan..
Da la office da start sekat Laman Muka Buku dan segala jenis mak nenek diseket nye.. http://www.emocutez.com
Kononnya Facebook telah melambatkan sistem office ktorang..so sebagai pekerja yang berdedikasi..terpaksa la menerima dengan suke hatinya..http://www.emocutez.com Yelaa kang kalau buat mogok kang..kantoi plak selalu bermukabuku kat office..Dan akhirnya suasana di office kelihatan sugul..haahaha..mana tak nya..bila pergi kat officer ni "tia..akak bosan la" pergi kat sorang lagi "ttbe bile fb da kena sekat ni..kerja akak da jadi bertambah banyak da..aishh". So kesimpulannya ape? Sebenarnya kerja tu ade je..tapi disebabkan facebook..kite jadi ralek / dok sedo (bahase ganu = leka) . So selepas di fikir2kan kembali..mungkin ade kebaikan nye diblock kan laman sosial ni..tapi tapi tapi..ececeh ade tapi lagi tu..nampak sgt sbnrnye tak setuju kan..erm tak la..pada pendapat tia jangan la diblock kan semua sampai kadang-kadang email pn terblock nye..bagi la kelonggaran..mase rehat boleh bukak ke..lps waktu office ke..kan kan kan..ke tak betol pendapat tia ni?? hehehe..disebabkan bosan ni la membuat kan tia dapat mengupdate blog..hahhahaha..kalau tak..setaun kemudian la bru update blog..da anak sorang ke kan baru nak update..mane la tau..http://www.emocutez.com ish malu la plak..hehehhee..insyaallah ade rezeki tia update pasal baby..tapi buat mase ni takde..sob sob sob..walaupun agak sedih tapi takpe! wah semangat waja begitu..takpe tia dan encik din akan cuba sedaya upaya..hahahhaha..http://www.emocutez.comTia Gedik!!
Baru perasan entry pasal wedding tak update pun..tetiba cakap pasal baby -.- tah pape tah tia ni..takpe2..tia kasi up satu gamba..satu je cukup la kan..kih kih kih


Hah hamek ko ! hehehehe..handsome kan encik din .. http://www.emocutez.com(Mu'izzuddin : saya tau awak tengah senyum mase bace part ni kan ) hahahaha..
Ape?? nak gambar lagi..ok sila wat satu group REQUEST GAMBAR WEDDING TIA & DIN ! hahahahha..ok itu namenye bajet retis..Insyaallah ade mase tia buat satu entry pasal wedding tia walaupun da tiga bulan berlalu..huhuhuhu..

So disebabkan mase rehat telah memasuki waktunya..izinkan tia mengundur diri..
Sekian, Assalamualaikum . http://www.emocutez.com

-Tamat Sudah Entry Ni-

Wednesday, January 4, 2012